Akvaryum iç filtreleri akvaryum yaşamının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için akvaryumlarda kullanılması gereken bazı cihazlardan birisi ve belki de en önemlidir. Akvaryumdaki suyun sürekli olarak temizlenmesi ve hava sirkülasyonunun sağlanması için akvaryum boyutlarına ve içinde yaşayan canlı çeşidine, sayısına ve boyutlarına göre seçilmesi gereken akvaryum iç filtreleri hem mekanik hem de biyolojik temizleme işlemi yapar. Akvaryuma uygun seçilmeyen filtreler su temizliğini yeterli miktarda karşılayamayacağı için akvaryum içinde yaşayan canlılar için uygun ortam oluşturamayacaktır.
Hava motorları, akvaryum iç filtreleri ve hava hortumları bu sistemi kurabilmeniz için gerekli malzemelerin başında gelir. Akvaryum iç filtre cihazları farklı ebatlarda ve farklı elektrik güç çeşitleri ile üretilmiş olup kullanacağınız alana en uygun ürünleri seçme kolaylığı sağlamaktadır. Ayrıca iç filtre kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de cihazın sürekli olarak çalıştırılması gerektiğidir. Bu nedenle akvaryumda bulunan su hacmi gözetilerek seçim yapılmalıdır. Aksi taktirde cihazın zorlanması ve kısa süre içerisinde bozulması söz konusu olabilir.
Akvaryum İç Filtre Çeşitleri
Akvaryum iç filtreleri havayı, suyu ve balık atıklarını temizleme işlemi yaptığı için genellikle akvaryum içinde herhangi bir köşeye yerleştirilebilir. Vantuzlu yapıştırma sistemi sayesinde cihaz su içerisinde sabitlenebilir. Filtrelerin kurulumu ve çalıştırılması oldukça kolaydır. Kutu içerisinde kurulum için gerekli olan tüm aparatlar ve kullanım kılavuzu yer alır. Sürekli bakım ve yenileme gerektirmeyen, sessiz çalışan cihazlardır. İsteğe bağlı olarak filtreler akvaryum süsleri arasına gizlenerek kullanılabilir böylece daha estetik bir görünüm elde edilir.
Elektrikle çalışan bir cihaz olduğundan prize yakın bir konumda olmalı ve kullanılmadan önce priz kontrolü yapılmalıdır. Akvaryum iç filtrelerin temizlemesi çok kolaydır en az haftada bir kez kontrol edilmesi verimli çalışma sağlayabilmesi için önemli bir faktördür. Hızlı su akış gücüne sahip olan cihazlar filtreleme işleminde maksimum verimlilik sağlar.
İlginizi Çekebilir: Akvaryum Filtre Malzemeleri
Tatlı ve tuzlu akvaryumlarına uygun özellikte üretilen bu cihazların seçenekleri de bulunur. Örneğin 30 watt'lık bir akvaryum iç filtresi ile saatte yaklaşık 1500 litrelik bir su filtrelemesi yapılabilir. Filtre içerisinde, filtre süngeri ve seramik filtre malzemesi vardır. Süngerin belirli aralıklarla çıkarılıp herhangi bir kimyasal madde kullanılmadan sadece su ile yıkanıp temizlenmesi gerekir. Temizleme işlemine başlamadan önce mutlaka fişi çekilmelidir. Cihaz ve yardımcı aparatları sağlığa zararlı maddeler içermez, dayanıklı ve kaliteli malzemeler kullanılarak üretilmiştir.
Akvaryum köşelerine sabitlenen cihazların yanı sıra özellikle daha büyük boyutlu akvaryumlarda kullanılan ve filtreleme alanında ekstra verimlilik sağlayan yüzen akıllı filtreler, hava motoru ile kullanılır. Akvaryum suyunun daha temiz ve berrak olmasını sağlarken yararlı bakterilerin oluşumuna yardımcı olur. Paket içerisinde cihaz için gerekli olan hava hortumları bulunur.
Akvaryum iç filtre çeşitlerinden biri de fıskiyeli filtrelerdir. 600 litrelik su kapasitesi olan büyük boy bir akvaryum için 12 watt fıskiyeli iç filtreler kullanılabilir. Fıskiyeler hareketli şekilde dizayn edilmiş olup istenilen yönde çalıştırılabilir. Daha küçük boyutlardaki akvaryum ve fanuslar için üretilmiş olan filtrasyon setleri de mevcuttur. Set içerisinde su temizliğini ve havalandırmayı sağlayan tüm malzemeler bulunur.
Akvaryum İç Filtre Marka ve Fiyatları
Akvaryum iç filtre çeşitleri ihtiyaca göre farklı özelliklerde ve farklı boyutlarda üretilmiş olup zengin bir ürün çeşitliliğine sahiptir. Kategorilerimizde Eheim iç filtre modellerinin yanı sıra Biolife, Dophin, Hagen, Hailea, İsta, Jet, Resun, Sobo ve Tetra gibi markalara ait en iyi akvaryum iç filtre modellerini bulabilir ve en uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.
Akvaryum İç Filtre Ne İşe Yarar?
- Akvaryum iç filtrenin temel görevi akvaryum içindeki suyu tüm atıklardan ve zararlı maddelerden temizlemektir.
- Marka ve modele göre bir miktar oksijenlenme de sağlarlar.
- Tamamen olmasa da yosunlaşmayı azaltmak gibi faydaları da vardır.
- Yine marka ve modele göre bakteri kültürü oluşumuna katkı sağlarlar.
Akvaryum İç Filtre Kapatılır Mı?
- İç filtreler 24 saat boyunca çalışmalıdır. Zaten bu prensip üzerine tasarlanmışlardır.
- Ancak balıklara yem verme sırasında iç filtenin kapatılması tavsiye edilir. aksi taktirde balık yemleri iç filtreye çekilebilir.
Akvaryumda iç Filtre Nereye Konur?
Çoğu iç filtre modeli akvaryumun bir köşesinde akvaryum camına sabitlenerek kullanılabilir. En doğrusu akvaryumunuzun boyutuna ve şekline bağlı olarak bir yer belirlemektir. Çok ortada görünmesini istemiyorsanız dekoratif akvaryum bitkileri ile gizleyebilirsiniz. Diğer bir detay ise filtrelenerek dışarı atılan suyu direk olarak balıklara doğru boşaltmak yerine biraz daha gizleyerek boşaltmaktır. Güçlü bir makinenin devinimi balıkları rahatsız edebilir.