Dışarıya çıkamayan kedilerin en önemli sorunu tuvalet ihtiyacıdır. Neyseki bu amaçla birbirinden farklı pek çok kedi kumu çeşidi bulmak mümkündür. Kedilerin tuvalet ihtiyacı için üretilmiş kedi kumları sadece tuvalet ihtiyaçları için değil, temiz ve sağlıklı kalmaları içinde büyük önem taşır. Ayrıca kedi kumu çeşitleri yoğun kokuyu hapsederek ortam havasının da bozulmasını önler. Kedi kumu ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek, pek çok farklı materyalden üretilmiş değişik gramaj, koku ve tane boyutlarında kum çeşitleri bulunmaktadır. Peki, bahsi geçen bu kedi kumu çeşitleri hangileridir?
Kedi Kumu Çeşitleri
Doğal malzemelerden üretilen kedi kumlarının dışında sentetik malzemeler kullanılarak üretilen kedi kumu çeşitleri de mevcuttur. Bu kumlar üretilirken kokuyu hapsetme gücü, sıvıları emme kapasitesi, sağlık için zararlı bileşenler içermemesi, tozsuz olması ve kolay temizlenebilmesi gibi kriterler gözetilmektedir. Elbette tüm bunların yanı sıra kedilerin istekleri de göz önüne alınarak ince taneli, kalın taneli veya kokulu kumlar da geliştirilmiştir.
Doğal Kedi Kumları
Doğal kedi kumu çeşitleri arasında bentonit, diatomit ve sepiyolit olarak adlandırılan kumlar bulunmaktadır. Ülkemizde oldukça bol miktarda bulunan bu saydığımız doğal maddeler ile bir çok farklı özellikte ve boyutta kedi kumu üretilmektedir. Bu kumların en büyük avantajlarından biri tamamen doğal malzemelerle üretilmeleri ve herhangi bir katkı malzemesi içermeyen üretim sürecinden geçmeleri nedeniyle doğa için herhangi bir zararlarının olmamasıdır.
Bentonit Kedi Kumu; Daha önce de bahsettiğimiz gibi tamamen doğal yöntemler kullanılarak üretilen bu kedi kumları, yüksek emiş gücü ve topaklanma özelliğine sahip olması ile bilinir. Bentonit kedi kumu birçok kedi sahibi tarafından topaklanma özelliği nedeni ile tercih edilmektedir. Çünkü bentonit sıvı ile temas halinde çok iyi topak oluşturur. Kedi sahipleri ise bu topaklanan kumu bir kedi kumu küreği sayesinde kolayca alarak kumu temizleyebilir. Bentonit kumların ayrıca ince taneli ve kalın taneli kedi kumu çeşitleri de mevcuttur.
Diatomit Kedi Kumu; Diatomit isimli doğal bir mineralden üretilen bu kedi kumu çeşidi diğer kumlarla kıyaslandığında daha ince tanelidir. Diatomit kumlarında emiş gücü yüksektir ancak sıvının çok kısa sürede tabana inmesi halinde sıvıyı hapsetme konusunda yetersiz kalabilirler. Topaklanma özelliği olmayan bu kum diğer kumlara alternatif olarak üretilmiştir. Günümüzde çok yaygın olarak kullanılmasa da piyasada bulabilmek mümkündür.
Sepiyolit Kedi Kumu; Ülkemizde çok iyi bilinen lüle taşının da hammaddesi olan sepiyolit, sıvıyı emme ve kokuyu hapsetme özelliğine sahiptir. Doğal bir kedi kumu olan sepiyolit kedi kumunun koku oluşumunu engelleme özelliği olsa da yoğun kullanımlarda bu vasfını kaybedebilir. Günümüzde kullanımı diğer kumlarla kıyaslandığında çok yaygın değildir.
Organik Kedi Kumları
Günümüzdeki kullanımı gittikçe yaygınlaşan organik kedi kumu çeşitleri de sıvıyı emme ve kokuyu hapsetme konusunda oldukça başarılı ürünlerdir. Tamamen organik olan bu ürünler kesinlikle çevreye zarar vermez. Genellikle sıkıştırılmış doğal bitki lifleri, çam talaşı ya da granül haline getirilmiş mısır koçanı gibi doğal maddelerden üretilmişlerdir. Genel olarak topaklanma özellikleri yoktur.
Kristal Kedi Kumları
Yüksek sıvı emme özelliğine sahip olan kristal kedi kumları aynı zamana silika kedi kumu olarakda bilinmektedir. İnce veya kalın taneli olmasının yanı sıra birçok farklı ve birbirinden güzel koku çeşidi ile de satışa sunulmaktadır. Kristal kedi kumu tercih ederken mümkün olduğu kadar tozsuz olanlar arasından seçim yapılmalıdır.
Karbonlu Kedi Kumu
Doğal kumların üretimi sırasında içine aktif karbon tanecikleri katılarak üretilen kedi kumudur. Karbonlu kedi kumu hiç bir kimyasal içermez ve çok iyi topaklanır. Topaklaşabilen karbonlu kedi kumlarında bulunan aktif karbon amonyağa bağlanarak kötü kokunun oluşumunu engeller.
Parfümlü Kedi Kumu
Üretim sırasında kedi kumlarına sabun, pudra, gül, portakal veya lavanta kokusu gibi kokuların eklenmesi ile oluşan kumlardır.
Kedi Kumu Nasıl Olmalı?
Aslında kedi kumunun nasıl olması gerektiğine kediniz karar verecektir. Oldukça titiz ve zor beğenen canlılar olan kediler için farklı farklı kum çeşitleri üretilmiştir. Kimi kedi parfümlü kumdan hoşlanırken kimi kedi kokusuz kum kullanmak istemektedir. Yine bazı kediler ince taneli kum isterken kimileri de kalın taneli kumlardan hoşlanmaktadır. Deneme yanılma metoduyla kediniz için uygun olan kum çeşidini bulmanız gerekir. Ancak genel olarak bir kumda aranan temel vasıflar şöyledir.
Tozsuz olmalı
Kimyasal içermemeli
Emiş gücü yüksek olmalı
Kokuyu olabildiğince engellemeli
Kolay temizlenebilmeli
Kedi kumu Ne Kadar konur?
Genel bir uygulama olarak kedi tuvaleti içerisine 6-7 cm kadar kum doldurulması yeterli olmaktadır. Kedi kumu kabına daha fazla kum doldurmak kum israfına daha az kum doldurmak ise kedinin kum kabını kullanmamasına veya kutunun dibinin çamurlaşması sonucu kötü kokuya neden olabilir. Tabi bunun da istisnaları olabilir. Örneğin kedi kumunun ince veya kalın olması kum kalınlığı için belirleyicidir. Yani ince taneli kedi kumu kalın tanelikuma göre daha az doldurulabilir. Ayrıca çam peleti kedi kumları ıslandıkça açıldıklarından kedi tuvaletine daha az doldurulması gerekir. Aksi taktirde ıslanıp açıldıklarında kum kabından dışarıya taşabilirler.
Kedi Kumu Nasıl Temizlenir?
Kedi kumu temizliği, kullanılan kedi kumuna, evde bulanan kedi sayısına ve kedinizin alışkanlığına göre değişir. Genel olarak bir kum değişikliği nasıl yapılır sorusuna yanıt vermek gerekirse şunları söyleyebiliriz. Öncelikle kirlenen kumdaki atıkları bir kedi küreği yardımı ile günlük olarak temizlemelisiniz. Topaklanan bir kum kullanıyorsanız bu konuda çok daha şanslısınız demektir. Çünkü topaklaşan kumları almak daha kolaydır. Yaklaşık 1 hafta kadar bu şekilde kirli kumu alarak ve yerine eksilen kadar kum koyarak idare edebilirsiniz. Ancak haftada bir bütün kutuyu boşaltıp tuvalet kabını da iyice temizlemelisiniz.
Daha uzun aralıklarla yapılan temizlikler de atıklar tuvalet kabının dibine yapışarak bakteriyel sorunlara yol açabilir. Kedi kum kabını temizlerken çok fazla kimyasal temizleyici kullanmamalı ve bol suyla kalıntı kalmayacak şekilde durulanmalıdır. Bu tür zahmetli bir işle uğraşmak istemeyenler dilerse kedi kum torbası kullanabilirler. Bu sayede tek seferde torbayla birlikte tüm kumu alıp atabilirsiniz.
Kedi Kumu Kaç Günde Bir Değiştirilir?
Kedi kumu günlük olarak biriken atıklardan kedi küreği kullanarak düzenli olarak temizlenmelidir. Ayrıca haftada bir de tüm kedi tuvalet kabı boşaltılmalı ve temizlenerek tekrar doldurulmalıdır.
Kedi Kumu Ne kadar Gider?
Genel olarak 1 kedi kumu paketi bir kedi için ortalama 1 ay yetmektedir. Yavru bir kediniz varsa bu süre büyük olasılıkla daha uzun olacaktır. Eğer kedinizin çok fazla yemek yeme durumu varsa veya daha fazla tuvalet ihtiyacı hissettiren sağlık sorunlarından muzdaripse (diabet veya ürüner sistem rahatsızlıkları) kedi kumunun dayanma süresi daha az olabilir.
Kedi Kumu Fiyatları
Kedi kumu fiyatlarını etkileyen bir çok faktör söz konusudur. Kedi kumunun, ince veya kalın taneli olması, topaklanma özelliği, parfümlü veya parfümsüz olması ya da ambalaj miktarı fiyata etki etmektedir. Kategorimizde Ever Clean, Akkum, Biokats, Cats Pearls, Dr. Sacchi, Mio, Euro Cat, Jungle, Perlinette, Cat Best, Litter Pearls, Trixie ve Sanicat kedi kumu gibi pek çok markaya ait çeşit bulabilirsiniz. Dierseniz kedi kumu fiyatlarına ulaşmak için kategorimize göz atabilir, kedi kumu çeşitleri arasından ihtiyacınız olan ürünleri indirimli fiyatlara hemen satın alabilirsiniz.